Home‎ > ‎

Ontdek het geheim van dividendaandelen

Ontdek het geheim van dividendaandelen 
 
Of hoe bouw je langzaam maar zeker een fortuin op.
Op lange termijn een fortuin opbouwen doe je in twee stappen:
1. Koop de beste dividendaandelen;
2. Herbeleg het dividend.
 
Doe dit en je bent verzekerd van een gestaag groeiend fortuin. Geloof je het niet? Een voorbeeld zal het duidelijk maken.
 
Neem de tweelingbroers Jan en Piet. Zij hebben elk € 10.000 op hun spaarrekening staan. Zij besluiten in plaats van hun geld op de spaarbank te laten staan, te gaan beleggen in aandelen op de Amsterdamse beurs.
Jan gaat speculeren en tracht door koop en verkoop op korte termijn zo'n groot mogelijke winst te behalen. Piet koopt alleen aandelen die contant dividend uitbetalen. Hij houdt deze aandelen zo lang mogelijk vast en herbelegt de dividenden. 
 
Na 30 jaar beleggen zijn de broers aan hun pensioen toe en kan de tussenstand worden opgemaakt.
De AEX index is gedurende de 30 jaar dat de broers hebben belegd gemiddeld 7% per jaar gestegen (historisch). Jan heeft het best goed gedaan en heeft de AEX index kunnen volgen. Zijn € 10.000 is gegroeid tot € 76.123. 
Piet heeft zich alleen bekommerd om de ontvangst en het herbeleggen van het dividend. Hij streeft een dividendgroei na van 7% en een dividendrendement van 4%. Zo af en toe herschikt hij zijn portefeuille en verkoopt hij minder presterende aandelen voor aandelen waarvan hij verwacht dat die beter presteren. Zijn € 10.000 is gegroeid tot € 228.923.
 
Op de pensioenleeftijd is het kapitaal van Piet 3 keer zo groot als dat van Jan!
 
Maar dat is nog niet alles. Nu gaan de broers van hun pensioen genieten. Beiden hebben op hun pensioenleeftijd een levensverwachting van 15 jaar.
Jan kan nu verder geen risico meer nemen en zet zijn kapitaal op een renterekening tegen 3% en vult er gedurende 15 jaar zijn pensioen mee aan tot het op is. 15 jaar lang ontvangt hij op basis van annuiteiten
€ 6.377 per jaar.
Piet gaat door met dividendbeleggen en gebruikt nu het cash dividend om zijn pensioen jaarlijks mee aan te vullen. Het eerste jaar ontvangt hij 4% dividend van € 228.923 = € 9157. Doordat het dividend jaarlijks gemiddeld met 7% groeit ontvangt hij het tweede jaar € 9.798 enzovoort. In het 15e jaar ontvangt hij tenslotte € 25.264 aan dividend. Zijn kapitaal groeit intussen 15 jaar lang gemiddeld met 7% per jaar.
 
Als we na 45 jaar de eindstand opmaken komen we tot de conclusie dat beide broers met een investering van € 10.000 geheel verschillende resultaten bereiken:
Het kapitaal van Jan is bij overlijden € 0,00.
Het kapitaal van Piet is bij overlijden € 606.341 en kan na aftrek van erfbelasting aan een volgende generatie worden doorgegeven waardoor deze ook weer een goede start heeft voor hun pensioenvoorziening.
 
Daarom is het kopen en vasthouden van dividend betalende aandelen de meest betrouwbare manier om financiële zekerheid en onafhankelijkheid te bereiken. De strategie is vooral succesvol omdat:
  • Het een laag risico heeft. Omdat deze bedrijven contant dividend betalen zijn beleggers meer bereid om deze aandelen in een dalende markt vast te houden. Daarom gaan ze niet zo hard onderuit als aandelen die geen dividend betalen. In feite zijn deze aandelen een veilige haven in stormachtige tijden.
  • Het helpt voorkomen dat u de dot.com bedrijven van morgen koopt. Bedrijven die nog nooit winst gemaakt hebben en nooit dividend hebben uitbetaald. Analisten schreven over zulke bedrijven prachtige rapporten voordat zij ten onder gingen, maar cash dividend uitkeringen zijn niet te vervalsen en spreken voor zich.
  • Het dividendrendement is vaak aanzienlijk hoger dan de spaarrente.
  • Omdat dividenden groeien met de jaren, ontvang je gemiddeld elk jaar een beetje meer dividend.
  • De dividendbelasting van 15% (voorbelasting) krijg je terug van de belastingdienst via de inkomstenbelasting of een apart teruggave formulier. Als je tenminste een ingezetene van Nederland bent.
  • Het herinvesteren van het ontvangen dividend en de groei ervan verhoogt je opbrengsten op de lange termijn. Dit effect van rente op rente werd door Einstein het "achtste wereldwonder" genoemd.
  • Doordat je kopen en verkopen tot een minimum beperkt blijven de verliezen door transactiekosten laag. 
 Subpagina''s (1): Rekenvoorbeeld