Columns‎ > ‎

KPN opnieuw overnamekandidaat in 2013?


KPN opnieuw overnamekandidaat in 2013?
2 januari 2013
door Jan A. Timmer

De aandeelhouders van KPN die vorig jaar niet in gingen op het overnamebod van Carlos Slim van € 8,00 per aandeel zitten nu tegen een behoorlijk verlies aan te kijken. Zij zullen zich verbijten omdat sindsdien de koers meer dan gehalveerd is. KPN maakte op 14 december 2012 in een persbericht bekend geen slotdividend over 2012 te betalen en dat het van plan is om in 2013 het dividend aan te passen naar € 0,03 per aandeel. In hetzelfde persbericht maakte KPN ook bekend tijdens de frequentieveiling zeer aantrekkelijke combinaties van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt te hebben verworven voor een bedrag van € 1.352 miljoen.

Over 2011 bedroeg het uitgekeerde dividend nog € 0,85 per aandeel. KPN keerde sinds 2003 telkens een hoger dividend uit. In 2003 bedroeg het dividend € 0,25 per aandeel en steeg tot € 0,85 per aandeel in 2011. Het is achteraf meer dan duidelijk dat met een slinkend eigen vermogen de jaarlijks stijgende dividenduitkeringen niet meer waren vol te houden.

Telecombedrijven moeten telkens grote investeringen doen om de laatste stand der techniek bij te houden. Dit nieuwe pakket aan frequenties moet garanderen dat de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten gegarandeerd is. Maar zulke grote  investeringen moeten wel worden terugverdiend. Door het telkens doen van grote investeringen is het voor bedrijven zoals KPN moeilijk om het eigen vermogen te laten groeien.

Het eigen vermogen en de solvabiliteit van KPN lopen al jaren terug. Het eigen vermogen liep terug van € 5,32 per aandeel in 2001 tot € 2,01 per aandeel in 2011. Een daling van 62%. Bij een gezond bedrijf hoort het eigen vermogen gemiddeld ieder jaar een beetje meer te worden. Een kapitalist investeert immers om zijn kapitaal te laten groeien. De solvabiliteit daalde van 29% in 2001 naar 13% in 2011. Een daling van 55%. Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter een onderneming bestand is tegen economische tegenslag. Een gezond bedrijf heeft een solvabiliteit van meer dan 30% maar liever nog van meer dan 50%.

Door de trendbreuk in de dividendbetalingen is de netto contante waarde van KPN op basis van het dividend en de dividendgroei niet meer betrouwbaar te berekenen. Pas als het dividend, het eigen vermogen en de solvabiliteit weer enige jaren toenemen dan kan weer een schatting van de netto contante waarde gemaakt worden. Daarom vallen we voor de waardebepaling van KPN terug op het het eigen vermogen per aandeel. KPN is koopwaardig bij een koers die in ieder geval lager is dan het eigen vermogen per aandeel. Echte bodemvissers wachten tot de koers zelfs lager is dan de executiewaarde. Dus lager dan € 1,20 per aandeel. Dit betekent dat er nog heel wat van de huidige koers af kan.

Na aankoop van het aandeel mag je hopen dat het aandeel op den duur weer stijgt omdat de bedrijfsresultaten verbeteren of dat er opnieuw een overnamebod gedaan wordt. En Carlos Slim? Die zal heel wat geduld moeten uitoefenen voordat KPN weer een koers van € 8,00 per aandeel aantikt.

Het bovenstaande is door Jan A. Timmer geschreven op persoonlijke titel. Hij heeft geen positie in KPN op de datum van plaatsing. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.